Coronavirus en escaperooms

Is het veilig om een escape room te spelen tijdens de coronacrisis?

Korte antwoord: Ja. Desondanks sluiten wij tot 6 april ivm de maatregelen getroffen door de rijksoverheid.

Lange antwoord: onze minister-president heeft op maandagavond 16 maart een speech gegeven waarin het beleid van het RIVM is uitgezet. Bekijk hier de toespraak.

Geen gemakkelijke boodschap. Een groot deel van de Nederlandse bevolking zal besmet raken met het virus. Door groepsimmuniteit, een proces wat maanden, zo niet langer, kan duren, worden we als bevolking grotendeels immuun en voorkomen we verspreiding naar kwetsbare doelgroepen. Groepsimmuniteit is niet het doel, maar een gevolg van het beleid van de overheid.

De overheid wil activiteiten met een verhoogd risico zo veel mogelijk beperken zodat de druk op ons medisch stelsel verspreid wordt. Hierdoor is er genoeg ruimte om alle mensen die ziek worden te behandelen. Het zogenaamde "flatten the curve". Nederland gaat echter niet in volledige lockdown, dit past niet bij het beleid wat uit is gezet door de regering. Uiteraard kan dit beleid veranderen met nieuwe inzichten.

Escape rooms zijn kleinschalig vermaak, waarbij je enkel speelt met mensen die je kent. Het risico op besmetting is hierdoor dusdanig geminimaliseerd. Doordat er weinig navolging werd gegeven aan de adviezen van de overheid, is er echter besloten over te gaan tot een lockdown waarbij alle activiteiten vanaf 3 personen niet meer toegestaan zijn.

Maatregelen

Zodra we weer opengaan, gelden er gedurende de coronacrisis de volgende maatregelen:

  • Blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. We sturen je een cadeaubon waarmee je een andere keer terug kan komen om te spelen.
  • Houd gepaste afstand. Ga geen escaperoom spelen met mensen die je anders niet zou zien.
  • Was je handen zorgvuldig. Voor en na het spelen.

Extra maatregelen

De besmettingskans in een escaperoom is minimaal. Desondanks hebben wij ervoor gekozen om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Uiteraard houden we ons aan alle door de rijksoverheid opgestelde richtlijnen, deze zijn hier te lezen. Wij hebben een regulier schoonmaakrooster, daarnaast worden de contactvoorwerpen in onze escaperooms extra schoongemaakt. Onze bezoekers worden gevraagd om de handen te wassen voordat ze de escaperoom binnengaan. Onze medewerkers zijn geinformeerd over de richtlijnen van de rijksoverheid en zijn bewust van de kenmerken van besmetting. 

Besmettingsgevaar

De kans dat het virus indirect wordt overgedragen is heel klein, het RIVM zegt bijvoorbeeld het volgende over geld:

Kan het nieuwe coronavirus zich via geld verspreiden?

De kans dat mensen besmet raken via geld is erg klein. Waarschijnlijk speelt het ook in China maar een hele kleine rol in de verspreiding. Maar in China wordt alles op alles gezet om verspreiding te voorkomen, en blijkbaar kiezen zij er daarom voor om geld te 'desinfecteren'.

Het virus draagt over van persoon tot persoon, je speelt met je eigen groep, de kans op besmetting van buitenaf is daardoor nagenoeg niet bestaand.

Uiteraard snappen wij dat dit een moeilijke periode is en als je al geboekt hebt en het toch niet ziet zitten om tijdens de coronacrisis bij ons te komen spelen, bieden wij je aan om de boeking kosteloos te verzetten. Je kunt ons bereiken via de telefoon op 06-125 95 039 of via email: info@akaescaperooms.nl. Wij regelen dan een cadeaubon voor je zodat je op een later tijdstip kunt boeken.

Wij blijven open!

Vanwege de aard van escaperooms is er nagenoeg geen kans op besmetting van buitenaf. Wij vinden het verantwoord om nu open te blijven, juist omdat wij onze bezoekers een veilige vorm van vermaak bieden in deze moeilijke tijden. Mocht de rijksoverheid beslissen dat alle escaperooms dicht moeten vanwege het coronavirus, dan zullen wij dit advies direct opvolgen en brengen we uiteraard geen kosten in rekening naar onze bezoekers. Mocht er geld zijn overgemaakt, dan zullen we dit terugstorten.

 

AKA Escape Rooms - Grote Voort 5 - 8041AM Zwolle - 06 125 95 039 - info@akaescaperooms.nl
btw-id: NL002144533B45 - KVK nummer: 66609062 -