Het vijfde wiel

We starten in... de Ardennen? We worden getrakteerd op een veelbelovend introschot van een heuvelachtig rivierlandschap. Fransisco is weer op stoom en onze theorie over "the biggest bitch first" wordt weer op de proef gesteld. Heb je aflevering 5 van The Big Escape nog niet gezien? Kijk dan hier voordat je verder leest.

Jessie wil Bobbi eruit werken. Bobbi wil een bondje vormen met Jessie. Het lijkt er dus op dat Bobbi het spel moet ruimen. We zijn benieuwd of dit klopt. De groepen mogen zichzelf weer verdelen. Jessie steekt weer als eerste haar hand op en de groepen worden achter haar rug om gevormd. Dit geeft ons een pijnlijke herinnering aan de eerste aflevering.

JessieGenegeerd

1e ronde: Kanoën

"Hoe heeft Dennis de basisschool kunnen afmaken?"

De dames moeten zo snel mogelijk bevrijd worden van de paal (Jessie d’r woorden), terwijl de mannen het water opgaan en informatie verzamelen om de cijferslotjes te ontkoppelen. Toen we de cijferslotjes zagen gingen we al helemaal los met onze kritiek, maar een beetje onterecht, achteraf. De manier om achter de codes te komen was leuk bedacht.

De mannen zijn even vergeten dat ze moeten doen alsof het een competitie is en beginnnen de puzzel in overleg. Dennis is schijnbaar erg onder de indruk van Fransisco: "Alsof er een boomstam in m'n boot werd gezet. Zo'n dinosaurus! BAM! " gevolgd door "Zo een enorm lijf" en even later "Gat, jij hebt lange armen!" Later in de aflevering:“Een vent van twee meter TIEN!!!" Dennis zou nog meer onder de indruk zijn als die zou weten wat er allemaal voor maniakele ideeën in Fransesco's hoofd schuilgaan.

Fransciso en “die Dennis” flippen gelijk om, de andere groep peddelt op hun gemakje door het water.

DennisFishes

Dennis en Fransisco bakken er helemaal niets van, Bobbi blijft dus vastzitten en vraagt zich hardop af "Hoe Dennis de basisschool heeft kunnen afmaken?" De andere groep lost de puzzels op en wint de eerste aanwijzing: “licht”. De mannen delen onderling de aanwijzing, dat wordt niet in beeld gebracht, maar dat weten we allemaal.

2e ronde: Tafelronde

Bij de tafelronde hebben we hints en scrabble gehad, we hebben geprobeerd de lokale verkiezingen na te doen, dus we zijn benieuwd. Vandaag worden we met een hele slechte variant op blufpoker opgezadeld.

Eén iemand krijgt een kistje met een groene kaart, het winnende kistje. De deelnemers moeten de groene escape zien te bemachtigen door vragen te beantwoorden. Elke 15 seconden kan er een vraag beantwoord worden.

Binnen no-time wist iedereen wie het juiste kistje had, dus was het gewoon dom vragen beantwoorden. Bobbi probeerde slim over te komen door tijd te rekken zodat haar "bondgenoot", Jessie, het groene ticket kon houden. De programmamakers hebben besloten dat dit een leuke invalshoek was en in plaats van de vraag door te spelen, lieten ze de klok net zo lang doorlopen totdat de tijd op was. Ze waren alleen vergeten de klok aan te passen, zodat wij als publiek konden zien dat de programmamakers de boel weer eens bedonderen.

3e Ronde: Nazi museumroof

"Jongens, jongens, jongens, ik ben toch geen basisschooljuffrouw?"Terug naar het Jezuïetenklooster. Dit keer moeten de deelnemers schatten van de Nazi’s terugveroveren. Terwijl ze uit het zicht van camera’s blijven en zorgen dat er geen gewichtsverschillen zitten in de verduisterde voorwerpen. Over verduisterd gesproken, de mensen konden niets zien en werden aangestuurd vanuit de control room. Een leuk concept wat voor veel interactie zorgde. We herkennen enkele onderdelen uit het eerste seizoen.

Bobbi en Ali Budget snappen dat ze verstoppertje moeten spelen en kruipen redelijk stealthy langs de camera’s. Dennis en Fransisco daarentegen, denken dat het spelletje Marco Polo heet. Fransisco heeft niets gedaan behalve uit de boot flikkeren en zijn kont in de camera drukken en heeft nog geen enkele aanwijzing. Wij zijn benieuwd hoe hij nu weer door de finale huppelt. Hieronder het plaatje van de Denniscam.

DennisCam

"Mensen vertrouwen mij blind. Terwijl ik iedereen in elke aflevering onder de bus donder."Ali Budget gooit zeker een liter water naast de bak, maar het wordt gewoon goed gerekend door de gamemasters. Jessie is niet geamuseerd met het geklungel van Dennis en Fransisco: "Jongens, jongens, jongens, ik ben toch geen basisschooljuffrouw?" Wij vragen ons ineens af of The Big Escape niet een misleiding is van "The Truman Show"-achtige proporties om Dennis zijn basisschooldiploma te laten halen.

De groep van Bobbi wordt beloont met de derde aanwijzing: “beeld”.

JuvatWater

Jessie vraagt Fransisco om hulp. Fransisco antwoord, meer voor de vorm en net iets te monotoon en robotachtig: “Ik zou je graag willen helpen. Ik ben er om te winnen en te helpen" en wordt beloond met de belangrijkste aanwijzing van Jessie als hij belooft op Ali Budget te stemmen.

Fransisco vervolgt in zijn gedachten: “Dat is toch een beetje raar? Mensen vertrouwen mij blind. Terwijl ik iedereen in elke aflevering onder de bus donder.” Onze doodgeverfde favoriet heeft duidelijk geen gebrek aan zelfinzicht. Hij snapt zelf niet eens dat hij overal mee wegkomt. We hopen dat hij na The Big Escape de politiek ingaat. Fransisco for president!

De finale

Uiteraard stemt Fransisco niet op Ali Budget. We vermoeden dat dat meer is omdat hij de ziekelijke neiging heeft zijn beloften te verbreken dan om welke reden dan ook. Youtuber Kelvin heeft tijdens zijn telefoontje duidelijk interactie met de camera. Hij weet dat we kijken en doet zijn beste Kevin McAllister impressie.

KelvinKevin

Uiteindelijk raadt iedereen het sleutelwoord en ligt degene met de meeste stemmen eruit: Bobbi. We gaan je missen Bobbi! Goed gespeeld. Als we eerlijk zijn past ze wel weer in het rijtje “biggest bitch first”. Laten we de afvallers eens nalopen:
S02E01: Vivianne - Verreweg de meest irritante deelnemer
S02E02: Kim, maar dit had eigenlijk Bastiaan moeten zijn (die had het sleutelwoord).
S02E03: Bastiaan - grootste bitch van de aflevering. Wel op een leuke manier voor de kijkers, niet voor de deelnemers.
S02E04: Zarayda - grootste bitch van de aflevering. Maar niet op een leuke manier voor zowel kijkers als deelnemers.
S02E05: Bobbi - grootste bitch van de aflevering. Wel op een leuke manier.
S02E06: Geen idee. Het vrouwenbondgenootschap is er niet meer. We vermoeden ook dat, net als in het vorige seizoen richting het einde, de deelnemers nu wat tactischer gaan stemmen in plaats van met hun emotie. Mocht dat niet zo zijn, dan vermoeden we dat we Jessie vaarwel moeten zeggen.

Degene die het briljants is, is degene die niet speelt en toch het sleutelwoord raadt: Fransisco. Dennis technisch gezien ook, maar die gooit niet moedwillig alles en iedereen onder de bus. Die loopt mensen per ongeluk onder de bus terwijl hij zelf ook op de grond ligt te spartelen.

Ons laatste woord

We vinden het leuk dat er weer 2 rondes duidelijk escaperooms aanhouden als inspiratie. De puzzels zaten leuk in elkaar, vooral bij de museumroof. Van de eerste ronde waren we geen fan van de cijferslotjes en de rekensommen, maar de puzzels waren redelijk uitgevoerd. De puzzels deden wel goedkoop aan. De aankleding en daardoor ook de sfeer zag er deze aflevering wat karig uit. We vinden het ook erg jammer dat Bobbi het spel moet verlaten. Fransisco liet zich gelukkig weer van zijn foutste kant zien. We zijn benieuwd naar de volgende aflevering!

 

AKA Escape Rooms - Grote Voort 5 - 8041AM Zwolle - 06 125 95 039 - info@akaescaperooms.nl
btw-id: NL002144533B45 - KVK nummer: 66609062 -