De vierde ronde

De onderlinge sfeer wordt steeds grimmiger. We merken dat de bondjes en het onderlinge gekibbel de escape room ervaring niet ten goede komen. Dat is jammer, want de escapes zijn wel sterk. Heb je The Big Escape nog niet gezien? Kijk dan hier.

“Blablablabla. Blablablablabla. Dat is het enige wat ik hoorde”

We beginnen met een prachtig drone shot van de Ecotron in Maasmechelen. Een onderzoekscentrum bestaande uit 13 klimaatkamers met transparante koepels, een complex gebouwd door onze zuiderburen op het midden van de hei van een nationaal park om met hoogtechnologische onderzoeksmiddelen en een internationale alliantie van wetenschappers de effecten van klimaatverandering op onze natuur te meten. En om Hollanders puzzeltjes te laten oplossen onder het mom van klimaatbewustzijn. Het levert in ieder geval mooie plaatjes op.

Ecotron

Ronde 1 - Klimaatkamers

De deelnemers worden door Kelvin verdeeld en hij denkt dat het team met onze grote basketbalvriend Fransisco gaat winnen. Kelvin geeft als reden aan dat hij “gewoon veel vertrouwen heeft in lange mensen”. Een nogal specifiek vertrouwen.

Eén iemand wordt opgesloten in de klimaatkamer. Door de puzzel op te lossen, wordt de opgesloten deelnemer bevrijd. Het geheel was goed opgezet. De flaws werden echter wel snel duidelijk. De opgesloten deelnemer moest locaties doorgeven, maar deze locaties waren al gevonden doordat de andere deelnemers gewoon rondkeken. De puzzels waren wederom leuk uitgevoerd. Het heen-en-weer communiceren waarbij beide teams puzzels moeten oplossen zorgde voor een mooie dynamiek. Daarnaast zaten er nog twists in, zoals het spiegelbeeld lezen, wat zorgde voor nét dat extra laagje. We waren zelf meer fan van de sfeervolle horroromgeving, maar qua thema was het erg goed uitgevoerd. En het thema is wel redelijk uniek binnen de escaperoomwereld.

De onderlinge samenwerking zorgde er wel voor dat de rolverdeling en het niet-functioneren van bepaalde groepsleden erg duidelijk werd. Gelukkig zette Zarayda hem in de tweede versnelling “Ik ga even heel snel nog beter nadenken”. Fijn, misschien dat je daar de volgende keer mee moet beginnen? “Ik begin maar gewoon te praten om te verdoezelen aan de rest van het team that I’m lost” – we gaan er gemakshalve van uit dat haar coachingsessies een vergelijk verloop kennen.

Fransisco trekt de optel- en aftrekkunsten van Bobbi Eden in twijfel, volledig onterecht, want Bobbi weet gelijk: “dit is wiskundige shit man!”.

“dit is wiskundige shit man!”

 De frustratielevels liepen hoog op tussen Dennis en Zarayda. Dennis verweet Zarayda dat ze niet de juiste aanwijzingen gaf. En dat ze niet kaart kon lezen. En dat ze uitstond. Gelukkig probeert Dennis de situatie te sussen door Zarayda een lieve schat te noemen. Het kon ook sarcasme zijn, maar dat is niet aan ons besteed.

Bij het in elkaar zetten van een pomp gaf Dennis aan dat hij zelf ook zijn gebreken had. Gelukkig schoot Jessie te hulp. “Ik heb in mijn leven al duizend bouwpakketten in elkaar gezet.” Duizend?! Wat bouw je? En waarom? En hoezo specifiek duizend? Een quicksearch op Google naar Jessie Maya en bouwpakketten leidde op Google enkel tot zoekresultaten over haar geslachtsoperatie en geven geen enkel antwoord op waar ze er nu duizend van gebouwd heeft. Wij hebben vragen Jessie!

Ondertussen doet Ali Budget de schokkende onthulling dat hij afgestudeerd horlogemaker is. En wij maar denken dat dat een Donald Duck beroep was.

Terug naar het Jezuïetenklooster, waar de resultaten werden besproken. Dennis: “Ken je de mop van de vrouw die zat opgesloten in de toren en probeerde kaart te lezen?” Dan valt het sleutelwoord voor Bobbi, Fransisco en Ali. Kelvin is blij dat hij niets heeft moeten doen. “Tractor”. Wij denken aan Groningen.

Terug naar het Jezuïetenklooster

“Het is tijd voor een handgranaat”

Zarayda vind het tijd. Tijd waarvoor? “Het is tijd voor een handgranaat”. Zarayda gaat in full bitch mode en blaat dat ze van de heldere communicatie is. Wij hebben echter onze vraagtekens bij wat ze heldere communicatie noemt. Weten jullie de vorige aflevering nog? Toen ze Ali Budget keihard afviel omdat hij probeerde de lucht te klaren door te benoemen wat er gebeurde? Ze hakt zo hard en vals op Bobbi in dat zelfs wij plaatsvervangende schaamte voelen. Bobbi geeft haar nog de kans om echt open en eerlijk te communiceren, maar Zarayda is klaar om te sterven op deze heuvel, met een ontstoken granaat in haar hand.

Ronde 2 – de ronde tafel scrabble ronde

Een rondje scrabble. Tuurlijk. Daar staan escaperooms om bekend... We horen van Kelvin wel een heel bijzondere opmerking: “Taal? That's my thing”. Onze mond viel open van verbazing. Kelvin die proclameert ergens goed in te zijn?!

Van de letters “T E P N C H P N O S A” moeten ze het langste woord maken. Dit was geen puzzel die wij mee konden doen, want de deelnemers hadden veel meer letters dan wij beschikbaar. Kelvin vindt het langste woord, “ontsnappen”. Leuk bedacht, maar betwijfelen of er niet langere woorden gemaakt konden worden met alle letters die wij niet zagen. Kelvin krijgt het sleutelwoord, “oogsten”.

Na de activiteit draait Ali Budget met een schijnbeweging waar de mannen van Die Manschaft jaloers op zouden zijn om Kelvin heen om met met een suave blik te kijken op de hint die op het horloge van Kelvin staat.

kelvin boerma kalvijn ANP 64691421

Ronde 3 – Het staat in de sterren geschreven.

Opnieuw een puzzel in het sfeervolle klooster. De inzet wordt verhoogd. Van het zoeken naar een verdwenen koorknaapje, naar het klimaatprobleem, naar het redden van de wereld door het lanceren van een komeetvernietigende raket. Wacht, doen we nu de plot van Armageddon na?

De kamer is mooi opgebouwd. De puzzels waren leuk opgebouwd. De sterrenbeeldenpuzzel was mooi vormgegeven. Maar vrij zinloos, gezien het aantal sterren ook geteld kon worden door de hoeken te tellen.

“De maan is een planeet!”

Kelvin vindt de planeten niet leuk. Hij weet niets van planeten. Zo kennen we onze Kelvin weer!

Dennis en Bobbi waren niet de enige die zich stoorden aan Zarayda. Opeens horen we Fransisco geïrriteerd over Zarayda: “Blablablabla. Blablablablabla. Dat is het enige wat ik hoorde”. Hij vertelt Zarayda dat de maan geen planeet is. Maar Zarayda verkondigt dat de maan een planeet is “Sinds forever and ever and ever and ever”. Je ziet dat er iets knapt bij Fransisco. Hij wil Zarayda eruit hebben. Want hij is geïrriteerd. Deze conclusie wordt bij ons op de bank door luid gejuich ontvangen. Go Francis! Hij saboteert zijn eigen groep en ze verliezen. Uiteraard.

Uiteindelijk lossen ze de kamer op. En de zon ontploft. Goed bezig, jongens. Jullie waren onze laatste hoop. En nu hebben we geen zon meer... maar gelukkig wel een sleutelwoord: “grond”.

Finale

Bobbi besluit om de vriendschap met Jessie en Zarayda op te zoeken. Waarom? Wij vermoeden Stockholm syndroom. Ze sleept Dennis ook mee, helaas krijgen we niet te zien of Dennis zijn matties verraadt.

Kelvin weet het sleutelwoord en beleeft het dramatische hoogtepunt van de show. Hij komt van een boerderij en zijn pa gaat zo trots op hem zijn dat hij het woordje “akkerbouw” kent. Vervolgens oreert Kelvin: “Ik stem op Zarayda, dat komt omdat ze de beste is in het spel” – zoals we weten is dat sociaal wenselijk slang voor “die persoon is irritant en ik wil er vanaf” en staat dit los van de prestaties van de persoon waar het over gaat. Heel verwarrend, dit vinden wij ook.

Zarayda loopt naar de telefoon om haar sleutelwoord door te geven. “Dan gebeurd er wel iets magisch. Want het woord dat ik in mijn hoofd heb, heeft 9 letters.” Maar haar sleutelwoord is verkeerd. Erg magisch...

Wij proosten op de bank als we het verlossende woord horen wie eruit ligt: “Zarayda!” Eindelijk! 

Zarayda mekkert als ze eruit ligt: “Ik ga juist de frontale confrontatie met de waarheid aan.” Juist ja. Wij gaan mevrouw handgranaat in ieder geval missen als een Kelvin met kiespijn.

Ons laatste woord

Twee goede escaperooms en scrabble. Het gaat de goede kant op wat ons betreft. Niet zo’n spektakel als de vorige aflevering, maar de focus verschuift wel. Wij zijn blij verrast dat ook the Big Escape met de tijd meegaat en dat er bijna geen cijferslotjes meer te bekennen zijn.

We zijn wel erg teleurgesteld in de bondjes en de onderlinge vetes. Dit heeft namelijk niets met een escaperoom te maken maar wordt wel door de programmamakers in de hand gewerkt. De puzzels halen is niet interessant voor de deelnemers, de uitkomsten krijgen ze wel via hun bondjes (tenzij ze de antwoorden aan Fransisco vragen natuurlijk). Dit zorgt voor veel negatieve onderlinge spanning, die te proeven is van het beeldscherm. Daar zijn we zelf geen voorstander van. We hopen dat, met het vertrek van Zarayda, de sfeer verbeterd en de deelnemers zich meer focussen op hun eigen progressie in plaats van het onderline gekibbel.

DeMaanIsEenPlaanet

 

AKA Escape Rooms - Grote Voort 5 - 8041AM Zwolle - 06 125 95 039 - info@akaescaperooms.nl
btw-id: NL002144533B45 - KVK nummer: 66609062 -