Driemaal is scheepsrecht

In deze aflevering zien we de vetste "escape room" die we tot nog toe gezien hebben op "The Big Escape" in de derde ronde. En Fransisco blijft als een poppenspeler zijn tegenstanders tegen elkaar uitspelen. Wij hebben weer met veel plezier gekeken naar de derde aflevering van "The Big Escape". Uiteraard zijn er weer spoilers, heb je de aflevering nog niet gezien? Kijk dan hier

We beginnen op een Limburgse heuvelrug op een verlaten boerderij. De locatie ziet er erg gaaf uit. Wij zijn benieuwd naar wat voor gave escape ze hier hebben uitgevoerd. De mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos. Welke puzzels hebben de bouwers van "The Big Escape" voor ons in petto op deze prachtige, afgelegen locatie? We kunnen niet wachten om te zien hoe ze optimaal gebruik maken van de gelegenheden die zich aanbieden. Wij zouden het wel weten en veel escaperoom bouwers in Nederland ook, er zijn prachtige escaperooms gebouwd op mindere locaties. Dit moet goed worden!

Boerderieje

Ronde 1: Lasergamen

Lasergamen? Oh. Ok. Dat kan ook ja... Kijken we nu naar “The Big Escape” of hebben we per ongeluk gezapt naar die andere populaire show van de AvroTros, “De klèène boerderieje mit leesers”?

Disappointed Cat

De programmamakers hebben na de agressieve houding van Bastiaan de vorige aflevering besloten om hem in z’n eigen hokje te stoppen, afgezonderd van de rest van de groep. Jessie krijgt ook een hokje. De overige deelnemers worden ingedeeld in teams en moeten elkaar neerschieten. Elke deelnemer krijgt 1 schot. Fransisco gebruikt deze uiteraard om z’n eigen teamgenoot, in de rug te schieten. Daarna wordt hij zelf neergeschoten en moet hij zich aansluiten bij de andere verliezer. En laat dat net Zarayda zijn, die hij zojuist een flinke dosis "friendly fire" heeft gegeven. Ongemakkelijk!

We worden vervolgens getrakteerd op de slechtste Star Wars laser-effecten die we ooit gezien hebben. Terwijl we de slechte effecten en het niet-escaperoom gehalte van de aflevering hardop belachelijk maken, horen we ineens: “Jongens, Kelvin moet dood!” – waarop wij vrolijk juichend op de bank meejoelen.

"Jongens, Kelvin moet dood!"

Uiteindelijk wint een team, er verliest een team en er wordt een cijferslotje geopend. Het lasergamen was grappig, maar als een cijferslotje de beste verwijzing naar een escaperoom is, dan moet je je show misschien onder een andere vlag gaan zwaaien.

Ronde 2: De Ronde Tafelronde

De deelnemers verzamelen zich om de ronde tafel. Ze krijgen allemaal fiches waarmee ze hun tafelgenoten anoniem weg kunnen stemmen. Er vallen ons enkele interessante ontwikkelingen op, voornamelijk het effect van bondgenootschappen ("bondjes") sluiten en hoe dit terug kan vuren. Bas wordt de eerste ronde weggestemd, want Bas is net als een schokdraad en schoonfamilie: Als je er contact mee moet hebben, probeer het dan zo kort mogelijk te houden. Je moet er ook niet proberen overheen te plassen. We hebben het idee dat deze vergelijking ergens mank is gegaan...

Schokdraad 

Dan begint het interessant te worden. Zarayda wordt weggestemd. Ze mag haar fiches weggeven aan een ander en besluit om een nieuw bondje te zoeken met de man die haar in de vorige ronde neerschoot terwijl ze in hetzelfde team zaten. Dat kan niet verkeerd uitpakken... het pakt inderdaad anders uit dan Zarayda gepland had. Omdat Fransisco ineens veel fiches heeft, wordt hij als gevaarlijk bestempeld en wordt hij massaal weggestemd door de rest van de groep. Wat betekent dat Fransisco zijn fiches mag onderverdelen aan de achtergebleven deelnemers en daarmee de winnaar kan bepalen. Hij geeft zijn fiches aan Kelvin. Of "Calvijn", zoals Fransisco hem noemt, die duidelijk liever aandacht besteedt aan het elimineren van zijn tegenstanders dan ze te leren kennen.

"Als je een sportman niet kunt vertrouwen, dan houdt het echt op in deze wereld"

Ali Budget voelt zich ongemakkelijk met alle bondjes en de slechte onderlinge sfeer die dit creëert. Hij spreekt hardop uit wat hem dwarszit. En dat wordt hem niet in dank afgenomen. Gevoelens en emoties , daar praat je niet over! Die stop je weg en je laat het onderhuids borrelen, zodat die latent alle beslissingen beïnvloeden en een slechte groepssfeer achterlaat waar iedereen zich ongemakkelijk bij voelt. Uiteraard worden de uitingen van Ali Budget ontvangen door valse verontwaardiging van Zarayda. Dat zal hem leren om de lucht te klaren.

Ondertussen probeert Bastiaan in het spel te blijven door een dealtje te sluiten met Fransisco. Want "als je een sportman niet kunt vertrouwen, dan houdt het echt op in deze wereld". Wij zijn reuzebenieuwd wat deze enorme blunder van een inschattingsfout teweeg gaat brengen. Dennis probeert ondertussen interessant te doen door het Jezuïetenklooster een nonnenhuis te noemen, niet beseffend dat de Jezuïetenorde een worstenclub was.

Ronde 3: Horror Escape

De derde ronde, eindelijk een escape room! Deze moeten jullie echt zelf kijken, de programmamakers beginnen eindelijk te snappen hoe escaperooms werken. De deelnemers waren ook erg enthousiast. Dat snappen we, ze zien nu eindelijk hoe een goede escaperoom eruit hoort te zien. Wij zaten vol belangstelling en bewondering naar de uitvoering te kijken. We kunnen de cynische criticasters zijn die we altijd zijn, maar omdat we zo overvallen waren door hoe goed dit "escaperoom" uitademt, gaan we dat voor deze ene ronde voor de verandering eens niet doen. De aankleding, de sfeer, de puzzels en de beleving waren gewoon erg goed. Kijk dit segment van de aflevering gewoon nog een keer. Hebben wij ook gedaan. Meer van dit graag, AvroTros!

Eliminatieronde

De deelnemers beraden zich op het sleutelwoord waarmee ze vrijgesteld worden van eliminatie. Het tweede woord is echter het enige woord wat een goede indicatie geeft van het raadsel en slechts enkele deelnemers hebben deze in bezit.

"Beroep en tekenen. Ja, dat kan alles zijn. Professioneel potloodslijper."

“Beroep en tekenen. Ja, dat kan alles zijn. Professioneel potloodslijper.” – Jessie met een sarcastische ondertoon over haar aanwijzingen. We beginnen haar steeds meer te waarderen. Om de één of andere reden lijkt er een complot te zijn om Dennis weg te stemmen, wij vroegen ons af waar dit vandaan kwam. Of willen de programmamakers soms spanning opbouwen? Uiteindelijk blijkt Bastiaan toch, tot de verrassing van helemaal niemand, het pispaaltje van de groep te zijn. Dit keer kon Bastiaan zijn hachje niet redden, hij had namelijk Fransisco in vertrouwen genomen om het sleutelwoord te achterhalen. En Fransisco, doodleuk over Bastiaan in de confessional "Jij krijgt helemaal niks van mij...". "En ik ga op jou stemmen." Hij moet nog even werken aan z'n evil laugh, maar voor de rest is hij helemaal compleet. Je vertrouwen op Fransisco stellen kan eigenlijk maar leiden tot één uitkomst: Fransisco gebruikt en misbruikt je. En daarna dumpt ie je. En dat is waarom wij van Fransisco houden!

De Kleene Boerderieje
Ah, onze fout

Ons laatste woord

"Jij krijgt helemaal niks van mij.
En ik ga op jou stemmen."

Ronde 3 was echt goed. Wij hopen dat het seizoen meer van dit soort dingen laat zien, dit is waar een goede escaperoom om draait en hoe je goede TV krijgt. Wij horen ook van andere escaperoom bouwers dat ze erg enthousiast zijn over de uitvoering, dus wat de wereld van escaperoom bouwers betreft: Laat maar komen, wij zijn benieuwd!

We vonden de kaarsjes bij de afgevallen deelnemers tijdens 1 van de besprekingsrondes ook een nice touch, een beetje morbide, maar wel leuk.

Bas is een goede verliezer. Wij denken stiekem dat Bas het helemaal niet erg vindt om eruit te liggen. De eerste twee rondes heeft hij nauwelijks contact met de groep gehad, de derde ronde heeft hij de vetste escape uit de geschiedenis van “The Big Escape” gespeeld en hij is eruit gespeeld door een Machivelliaans genie. Wat wil je nog meer?

En Fransisco, hij is weer onze “man of the match” voor de derde ronde op rij. Wij zijn erg benieuwd naar de volgende aflevering.

 

AKA Escape Rooms - Grote Voort 5 - 8041AM Zwolle - 06 125 95 039 - info@akaescaperooms.nl
btw-id: NL002144533B45 - KVK nummer: 66609062 -