De tweede ronde!

We hebben met veel plezier naar de tweede aflevering van The Big Escape gekeken. En deze hebben we ook twee keer gekeken. Het viel ons bij het herkijken pas op hoeveel de spelers in de afzeik-modus zitten. Vooral Bastiaan was lekker bezig. We gaan ook dieper in op de puzzels, het onderlinge samenspel en de (a)sociale interacties. Uiteraard zijn er weer spoilers, dus als je nog niet gekeken hebt, kijk dan hier.

”Jessie is een soort van m’n spirit animal tweelingzus”

We beginnen met enkele shots van een verlaten fabriekspand dat volgespoten is met graffiti, dit ziet er veelbelovend uit! Dan volgt een confessional van onze Kim. Ze ziet eruit alsof ze net is aangereden door de locomotief uit de vorige aflevering. Tijdens het spelen zag ze er echter frisser uit. Aan het einde van de de aflevering werd ons duidelijk waarom. KimLammers

Ronde 1: het zoek-maar-vooral-niet-te-hard-spel

Presentatrice Lauren vraagt de groep om op te splitsen. Jessie steekt gelijk vol zelfvertrouwen haar hand op, om vervolgens compleet te worden genegeerd door de rest van de club. Dit roept pijnlijke beelden op van mijn middelbare school, waarbij ik ook altijd zielig achterbleef op het bankje tijdens de sportles. Gelukkig had ik op de middelbare school geen zweverig onderhands figuur rondlopen dat loze one-liners dumpt zoals Mark Rutte tijdens het verkiezingsseizoen. Zarayda: ”Jessie is een soort van m’n spirit animal tweelingzus”. We hebben geen flauw idee wat ze hiermee bedoelt, maar we weten vrij zeker dat het een belediging is. “Mijn algemene kennis, dat kan twee kanten opgaan, goed of slecht”

Bij het eerste deel moeten de groepen een envelop vinden. Het vreemde is dat ze eerst de aanwijzing voor de puzzel moeten oplossen, terwijl ze ook gewoon de envelop direct kunnen vinden. Pro-tip voor de puzzelmakers: als je een zoekpuzzel maakt, zorg er dan voor dat ze niet de hele puzzel over kunnen slaan door... te zoeken. Staat er buiten het camerabeeld soms een bodyguard die ze wegmept bij de oplossing?

Graffiti

“Jessie, jij doet al die palen." Carlo Boszhard Bastiaan snauwt duidelijk geagiteerd Bobbi af, maar het wordt ons niet duidelijk waarom. “Wtf man, doe effe chill” klinkt Bobbi, terwijl ze haar hoofd als een sassy cheerleader uit een Amerikaanse high-school musical ronddraait.

We horen dat Bobbi ‘paal’ een mooi woord vindt. En de rest van de groep kon er ook zeker om lachen. Schijnbaar heeft Dennis zijn patent op diep-onder-zee niveau grappen doorverkocht aan zijn medespelers. Goed nieuws voor Dennis, ze zoeken schijnbaar een nieuwe stemacteur voor dat gore ranskonijn, Ab Normaal.  

“Jessie, jij doet al die palen. Ok, dat klinkt anders dan hoe ik wil dat het klinkt” – Zarayda wil ook graag meedoen met de onderbroekenlol vanuit de overtuiging dat slechte timing en de uitleg van de grap essentiele onderdelen van moppentappen zijn.

Bij het volgende deel moeten ze platen combineren en letters spuiten. Het idee klinkt ook gaaf voor in een echte escape room, helaas kunnen wij in de praktijk onze bezoekers geen graffitibussen meegeven. We hebben eens één keer een krijtje laten liggen in onze duikboot escaperoom en toen we bij de nabespreking binnenkwamen waren alle muren ondergeklad met de antwoorden.

Het woord “koker” volgt – waardoor de spelers weten dat ze bij de koker moeten zijn. Die enorme koker met een ketting erin, die had nog niemand gezien? Daar geloven we dan weer niets van. Bastiaan ook niet, die zien we in de confessional geïrriteerd reageren: “ ‘Koker’  is geen ‘kijker’ lijkt me dan, maar ok.“ en “Jezus, wat een knurften”. We waarderen de spirituele inslag, maar het gaat de hele aflevering zo door. Ok, Bastiaan, wat is er gebeurd en wie heeft die stok zo diep erin geramd? Mocht je geen koekjes meer hebben van je diëtist? Wij eisen antwoorden!

De meest zinloze bijdrage van de aflevering komt van Kim, terwijl haar twee medespelers zo hard aan het werk zijn als ze kunnen en zij passief aan de zijlijn staat, komt er een denigrerend “Kom op, gasten!” uit. Dat motiveert lekker, Kim.

“Dat gevoel dat je krijgt als je een piepje hebt, dat is onbeschrijflijk.” “Ik wil niet m’n vagina kneuzen!”

Zarayda besluit dat deze aflevering de 'ook geschikt voor kinderen' rating niet verdient en schreeuwt “Ik wil niet m’n vagina kneuzen!”. Kelvin laat z’n social awareness merken door tegen Jessie op te merken dat ze ook haar vagina kan kneuzen en daarmee hebben we het diepste niveau van de aflevering bereikt. Zarayda stelt een “group hug” voor net op het moment dat ze door moeten rennen. Dat heeft ze namelijk geleerd als motivational speaker. Je overwiningen vieren op de meest ongeschikte momenten, terwijl de strijd nog niet gestreden is. We vermoeden dat Zarayda denkt dat ze meedoet aan 'Wie is de mol?' Gelukkig denkt de rest van de groep er anders over en die haasten zich door naar de uitgang, waardoor ze uiteindelijk de snelste tijd hebben neergezet.

“Dat gevoel dat je krijgt als je een piepje hebt, dat is onbeschrijflijk” – wij vragen ons af hoe er een fragment van de videotape waarin Kelvin zijn ontluikende seksualiteit uit de boeken doet in de show terecht is gekomen.

Ronde 2: de ronde tafel

Het volgende terugkerende element, de ronde tafel, bij ons ook wel bekend als de 'dit heeft echt he-le-maal NIETS met escaperooms te maken'-tafel wordt geïntroduceerd door een voice-over van iemand die overduidelijk teveel naar Saw heeft gekeken. Ze moeten vragen aan elkaar doorspelen. Ja, interessant. Het levert in ieder geval wat grappige quotes op:

“Mijn algemene kennis, dat kan twee kanten opgaan, goed of slecht” - aan die logica kunnen willen we niet tornen, Bobbi.

“Fucking Bobbi, je weet dat ik biologie haat” – ons blonde mannetje Kelvin, dat op de vraag van “wat is de meest voorkomende bloedgroep” het getal “5” antwoordt. Schijnbaar heeft de beste jongen bij geen enkel basisschoolvak opgelet. Topografie is zijn grootste zwakte, hij heeft een hekel aan biologie en verderop in de aflevering leren we ook dat “kunst mijn zwakte is”.

Als onze Ali B impersonator het antwoord weet op wat het heilige Joodse boek is, krijgen we als commentaar van Kelvin: “Hij is de macho van de groep” – ja Kelvin, er is een positief verband tussen macho zijn en het hebben van historische kennis over religieuze geschriften… we zetten voor het gemak mensenkennis ook maar bij je zwakke punten neer. Het goede nieuws is dat je in ieder geval over een gezonde dosis zelfinzicht beschikt. We denken overigens dat Kelvin niet je echte naam is, maar het aantal graden dat je IQ onder de celcius zit.

Zarayda denkt dat zilver vloeibaar is bij kamertemperatuur. Aha. We vroegen ons al af waarom er altijd een laagje vloeibaar metaal op de grond lag bij elke juwelierszaak.

Ronde 3: Hints in het Jezuïetenklooster

In deze ronde moeten de deelnemers 10 schilderijen uitbeelden. De juiste schilderijen bij de juiste nummers plaatsen. Wacht even, dit is geen escaperoom puzzel, dit is Hints! Het idee is grappig, maar het was duidelijk dat de ontwerpers van de puzzel niet goed hadden nagedacht over de puzzel. Een tip voor de ontwerpers: probeer niet op algemene kennis te vertrouwen. Vooral niet als Kelvin meedoet, want wij vermoeden dat het z’n “zwakke kant” is. Op het moment dat er kennis ontbreekt en de puzzels niet onderscheidend genoeg zijn, wordt het een gokspel. Wij hebben ook ooit een puzzel gehad waarbij mensen schilderijen op volgorde van seizoenen moesten hangen, dit was voor veel spelers al moeilijk om te zien. Laat staan het herkennen van een bende vierkantjes bij elkaar die 'vliegend vliegtuig' heten.

JezuietenkloosterValkenburg

Als alle schilderijen stonden, vertelde de lichaamloze stem welke er goed stonden. Daar wist Kim dan wel weer handig gebruik van te maken. Op het moment dat ze doorhad dat ze ook gewoon kon gokken door de schilderijen te plaatsen ging ze als een malle trial-and-error toepassen. Wij waarderen dat boerenverstand wel!

NachtwachtIngekrompen

 “Ik was stil, ik vond het niet leuk” – proclameert Jessie, met een air die een kleuter van vier niet zou misstaan. Daarmee benoemen we haar tot de slechtste verliezer van de dag.

Onderhandelen

De NBA-ster, Francisco, blijft onze held. Hij speelt het spelletje als een megalomane James Bond villain en geniet van z’n rol, waarbij hij liegt en bedriegt en iedereen tegen elkaar op zet. Hij moest een tweede woord aan Jessie vertellen om te kunnen onderhandelen, maar hij wist helemaal niets. “Franciscanen”, bluft ie eruit. Ge-wel-dig! Vervolgens zet hij iedereen tegen Bas op, niet dat er veel overtuiging voor nodig was met Bas z'n hautaine gedrag, maar we waarderen de moeite. Je vraagt je altijd af hoe dit soort spelletjes goed kunnen eindigen in de praktijk. Dan blijkt dat het woord dat ie verzonnen heeft perfect aansluit op het sleutelwoord... Je verzint het niet!

Het telefoongesprek:

Ze ondertitelen het telefoongesprek nu. Dat is in ieder geval een verbetering, dat gemoffel van de vorige aflevering konden we niets mee. Bijna iedereen wil Bastiaan wegstemmen, "want", zo horen we de andere spelers politiek correct galmen, "hij is een sterke speler". En Bas denkt ook dat ze op hem gaan westemmen omdat hij een bedreiging is. Het niet-politiek correcte, juiste antwoord is dat ze dat gefrustreerde mannetje dat de hele tijd iedereen loopt uit te foeteren uit het spel willen hebben.

"wat een knurften”

Maar Bastiaan kan niet weggestemd worden omdat hij het sleutelwoord heeft geraden. Dus moet Kim het veld ruimen. We vertelden aan het begin al dat Kim er uitzag alsof ze drie dagen niet had geslapen en in het diepst van de nacht achter een camera werd gezet voor de confessionals, nu weten we waarom: ze heeft de hele nacht lopen janken met een 10 liter bak Ben & Jerry’s omdat ze eruit was gestemd en de confessionals pas naderhand zijn opgenomen. Kim, we gaan je missen. Doe ze de groeten in Groningen!

Ons laatste woord:

De omgeving was gaaf, maar er waren maar twee puzzels en twee locaties, waarvan we het Jezuietenklooster al gezien hadden. De puzzels waren makkelijk te hacken, wat voor ons een domper was op de beleving. We hopen dat de volgende aflevering meer teruggaat naar echte puzzels, wat we in de eerste aflevering ook zagen. En dat die ronde tafel er eens uit mag verdwijnen, dat hoort niet bij een escaperoom.

Wat betreft het sleutelwoord, dit was niet erg passend. Bij een twaalfletterig woord met de woorden: “chronologisch”, “vakgebied” en “vroeger” denken wij aan “horlogemaker” of “klokkenmaker”, niet aan “geschiedenis”.

De interactie tussen de spelers onderling wordt echter steeds intrigerender. We zijn vooral benieuwd naar de fratsen van Fransisco en kijken daarom vol verwachting uit naar de volgende aflevering.

 

AKA Escape Rooms - Grote Voort 5 - 8041AM Zwolle - 06 125 95 039 - info@akaescaperooms.nl
btw-id: NL002144533B45 - KVK nummer: 66609062 -