Veiligheid in escaperooms

Iedereen die het nieuws volgt heeft wel iets meegekregen van het tragische ongeval in een Poolse escaperoom. Nadat vele media hier uitvoerig bij stil stonden is de aandacht langzaam weer naar ander nieuws gegaan. Binnen de escaperoomwereld zijn we hier natuurlijk nog druk mee bezig. Menig eigenaar heeft hierna kritisch gekeken naar zijn/ haar rooms en is in gedachten de veiligheid en alle bijkomende zaken nagelopen. Als het goed is moet de conclusie geweest zijn dat er aan alles gedacht is en dat er alles aan gedaan is een geweldige, maar veilige beleving te creëren voor je bezoekers.Escaperooms moeten voldoen aan de veiligheidsvoorschriften uit het Bouwbesluit.

Als je die laatste regel nog eens leest merk je dat er staat; dat er aan alles gedacht is. Hier zit hem gelijk het probleem. Iedereen in Nederland kan en mag een escaperoom starten. Er worden geen opleidingen of bijzondere eisen gesteld. Hierdoor bestaat het gevaar dat je niet weet aan welke eisen je moet voldoen en je een gevaarlijke situatie veroorzaakt terwijl je de beste bedoelingen hebt. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft vorige week gereageerd op ingezonden vragen over de veiligheid van escaperooms in Nederland van tweede kamer lid Ronnes (CDA). Deze reactie komt op hetzelfde neer als het antwoord dat wij ontvingen op onze persoonlijke brief aan de minister, waarin wij aandacht vroegen voor deze zaak. Volgens mij is de kern van deze reactie het volgende:

“Escaperooms moeten voldoen aan de veiligheidsvoorschriften uit het Bouwbesluit. Het gaat om bouwvoorschriften en om voorschriften voor het brandveilig gebruik. Toezicht op de naleving hiervan ligt bij gemeenten die bevoegd gezag zijn voor het Bouwbesluit. Gemeenten kunnen bij dit toezicht de brandweer betrekken.”

Maar ook merkt de minister het volgende op:

“Escaperooms zijn door gemeenten bij de prioritering tot nu toe niet als risicovolle gebouwcategorie beschouwd omdat in de meeste escaperooms relatief weinig personen aanwezig zijn en de exploitant hierdoor ook geen gebruiksmelding hoeft in te dienen bij de gemeente.” [Het Bouwbesluit verplicht een gebruiksmelding voor gebouwen waarin meer dan 50 personen aanwezig zijn.]

Het Bouwbesluit verplicht een gebruiksmelding voor gebouwen waarin meer dan 50 personen aanwezig zijn. Heel intensieve controle is er dus niet en dit zal niet heel snel verbeteren. Er zal natuurlijk meer aandacht voor komen maar dit komt weer bij de portefeuille van plaatselijke overheid en hier ruimte voor creëren kost tijd en geld.  Voor sommige is deze tragedie een gelegenheid in te springen op wat zij zien als een gat in de markt. Zij richten zonder input vanuit de sector keurmerken en controles op die de klant een faux gevoel van veiligheid moeten geven. Zo word er o.a. in een email aan ons geschreven:  “Het keurmerk is gemakkelijk te behalen en zal geen strenge eisen gaan krijgen” en word ons na een kleine inspectie een ‘mooi Veiligheidscertificaat’ toegezegd als we hieraan meewerken.

Gelukkig zijn er vele professionele escaperooms die geen keurmerk als marketingtool willen, maar gewoon voldoen aan de regelgeving en een goede band nastreven met de gemeente om zo voor iedereen een zorgeloos escaperoom bezoek te verzorgen. Professionalisering, ook van de veiligheid, staat binnen deze snel veranderende markt hoog in het vaandel.

 

AKA Escape Rooms - Grote Voort 5 - 8041AM Zwolle - 06 125 95 039 - info@akaescaperooms.nl
btw-id: NL002144533B45 - KVK nummer: 66609062 -